Atatürk'ün Kayseri'ye gelişinin 104'üncü yıl dönümü kutlandı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Heyeti Temsiliye Reisi' olarak Kayseri'ye ilk gelişinin 104’üncü yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen törene katıldı.

Atatürk'ün Kayseri'ye gelişinin 104'üncü yıl dönümü kutlandı
19 Aralık 2023 - 13:35

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Atatürk Anıtı’na çelenkler sunulurken, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, şehir adına bir konuşma yaparak, 104 yıl önce Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’yi onurlandırdığı günü andıklarını ve kendisini şehirde misafir ettiklerini belirtti.

“Küllerinden doğacak olan bir milletin kutlu yürüyüşü”

Mustafa Kemal Paşa’nın, Dünya Savaşı’ndan yenik olarak ayrılan Osmanlı Devleti sınırları içerisinde, özellikle Anadolu’da meydana gelen iç karışıklıklar, isyanlar, direnişler hakkında tetkikler yapmak üzere Padişah Vahdettin tarafından 9’uncu Ordu Müfettişi olarak Anadolu’ya gönderildiğini anlatan Başkan Büyükkılıç, 16 Mayıs 1919 tarihinde başlayan bu yolculuğun, küllerinden doğacak olan bir milletin kutlu yürüyüşü haline geldiğini söyledi.

Mustafa Kemal’in Kayseri’ye ilk ziyaretini 19 Aralık 1919 tarihinde, 104 yıl önce bugün Heyet-i Temsiliye reisi olarak gerçekleştirdiğini belirten Başkan Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kayserililer; hava soğuk ve karlı, saatin geç olmasına rağmen, Mustafa Kemal ve Heyet-i Temsiliye üyelerini “Çifte Kümbet” mevkiinde coşkulu bir şekilde gençleriyle, çocuklarıyla, büyükleriyle adeta bayram havasında karşılaşmışlardır. Halkı selamlayarak geçen Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler İmamzade Reşid Bey'in evinde misafir olarak konaklamışlardır. Ertesi günden itibaren Mustafa Kemal ve heyeti ilk ziyaretini de belediyemize yapmıştır. Ardından Kayseri’nin ileri gelen eşrafıyla Raşid Efendi Kütüphanesi'nde milli birlik olunması ve teşkilatlanmayla ilgili toplantılar düzenlemiş ve milli mücadelenin önemini anlatmıştır.''

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, Kayseri'ye beşinci ve son gelişinin 4 Şubat 1934 tarihinde gerçekleştiğini anlatan Başkan Büyükkılıç, “Gelişinin ertesi günü şehirdeki faaliyetleri yerinde incelemiştir. Yine hepimizin gururu olan, ihracat yapmış olan Tayyare Fabrikası'nı, Mimar Sinan Camii’ni, Hunat Medresesi müzesini gezmiş ve ardından Talas'ta ağırlanmıştır. Aynı gün şehirden ayrılmıştır. Milli Mücadele’de yürüdüğü yolları ve gördüğü desteği unutmayan Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluşun ardından maddi ve manevi kalkınmanın sağlanması için elini şehrimizin üzerinden çekmemiştir. Burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında bu anlayış içerisinde şehrim adına tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum.” şeklinde konuştu.

Programda günün anısına düzenlenen Büyük Atatürk Gençlik Koşusu’nda dereceye giren gençlere Vali Gökmen Çiçek, Başkan Büyükkılıç ve Garnizon Komutanı Taşan tarafından madalya ve ödülleri verildi.

Programın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Çiçek ise 104 yıl önceki aynı heyecanı yaşadıklarını, Kayseri’nin, Kurtuluş Savaşı’nın başlamasından itibaren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına güvendiğini ve askerlere sürekli destek olduğunu, cepheye asker gönderdiğini anlattı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’ye gelişi kutlamaları kapsamında Atatürk Evi’nde de bir program gerçekleştirildi. Bando dinletisi ve halk oyunları gösterisinin yapıldığı programda, öğrenciler tarafından Atatürk’ün gelişi canlandırılarak, gökyüzüne balon bırakıldı. Vali Gökmen Çiçek, Başkan Büyükkılıç ve beraberindeki heyet, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde günün anlam ve önemini anlatan resim sergisini ilgiyle gezdi.

Hibya Haber Ajansı
Bu haber 74 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum