Çin'in dört bir yanından deprem bölgelerine yardım gidiyor

Çin’in Gansu eyaletinin Linxia Hui Özerk İli’ne bağlı Jishishan ilçesinde dün gece meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem şu ana kadar 127 kişinin hayatının kaybetmesine neden oldu.

Çin'in dört bir yanından deprem bölgelerine yardım gidiyor
19 Aralık 2023 - 16:05

Çin’in Gansu eyaletinin Linxia Hui Özerk İli’ne bağlı Jishishan ilçesinde dün gece meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem şu ana kadar 127 kişinin hayatının kaybetmesine neden oldu.

Depremin hemen ardından Ulusal Sağlık Komisyonu liderliğinde Beijing Birleşik Tıp Fakültesi Hastanesi, Beijing Çocuk Hastanesi ve Peking Üniversitesi 6. Hastanesi’nden acil yardım ve kurtarma konusunda tecrübeli sağlık uzmanları ve yerel sağlık personelinden oluşan birleşik kurtarma ve tedavi ekibi, yerel sağlık kuruluşlarına katılarak tedavi ve kurtarma çalışmasına başladı.

Başkentin yanı sıra Sichuan eyaletinin hastanelerinden ortopedi, cerrahi, travma ve nörosirurji bölümlerinden 21 uzman da depremden etkilenen Gansu ve Qinghai eyaletlerine ulaştı.

Ulusal Sağlık Komisyonu ülke genelinde kan garanti mekanizmasını uygulamaya başladı. Şu an depremden etkilenen iki eyalette kan sıkıntısı bulunmuyor.

Komisyon aynı zamanda iki eyalete acil bulaşıcı hastalıkları önleme çalışmaları yürütecek üç ekip gönderdi.

Çin Maliye Bakanlığı ve Acil Durum Yönetimi Bakanlığı, bugün Gansu’ya 150 milyon ve Qinghai’ya 50 milyon toplam 200 milyon yuanlık (28 milyon dolarlık) doğal afetlere karşı yardım ve kurtarma bütçesi gönderdi.

Bunun yanı sıra Çin Komünist Gençlik Birliği Merkez Komitesi, birliğin Gansu eyaleti komitesine 1 milyon yuan ve Qinghai eyaleti komitesine 300 bin yuan olmak üzere toplam 1,3 milyon yuanlık (182 bin dolarlık) yardım sağladı.

Çin Uzay Alanı Bilimleri ve Teknolojileri Grubu’na (CASC) bağlı Çin Kaynak Uyduları Kullanımı Merkezi, deprem bölgelerindeki son gelişmeleri gözetmek için acil olarak dört uyduyu devreye soktu. Çok yüksek çözünürlüklü uzaktan algılama uydularıyla submikron inceliğindeki görüntüler elde edilerek kurtarma çalışmasına yardım sağlanacak.

Çin Acil Durum Yönetimi Bakanlığı tarafından verilen son bilgilere göre çadır, mont, yorgan, katlanabilir yatak ve ışık donanımı dâhil olmak üzere iki eyalete toplamda 111 bin 500 adet yardım malzemesi ulaştırıldı.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, bölgenin altyapı ve kamu tesislerini yeniden yapılandırma çalışması için iki eyalete 250 milyon yuanlık (35 milyon dolarlık) bütçe ayırdı. Komisyon, aynı zamanda kömür, elektrik, petrol ve gaz taşımacılığını güvence altına almak, kurtarma ve yardım malzemelerini yerine ulaştırmak ve önemli günlük yaşam ürünlerinin fiyatlarını istikrarlı halde korumak için ilgili çalışmaları organize ediyor.

 Yerel telekomünikasyon firması depremin hemen ardından hasar gören Jishishan’daki 134 baz istasyonunu tamir etti. Gansu ve Qinghai’da deprem nedeniyle hasar gören 314 baz istasyonu yeniden hizmete girdi.

 China Mobile firması, Jishishan’daki 146 bin mobil abonesinin hatlarını sürekli açık tutacak hizmetler sunuyor.

Hibya Haber Ajansı
Bu haber 80 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum